Lietuviški patiekalai, kuriuos praranda vegetarai

Nors yra daug gerų priežasčių, kodėl verta būti vegetarais, visgi vegetarinė virtuvė negali visiškai pakeisti visų mėsinių patiekalų. Zrazai, kepsniai, kotletai ir daugybė kitų patiekalų skanūs arba įmanomi tik tuomet, kai gaminami naudojant mėsą.

Mėsos patiekalai

ZrazaiKai kurie patiekalai tiesiog yra visiškai gaminami iš mėsos. Pavyzdžiui, toks lietuviškas kulinarijos paveldas kaip zrazai. Taigi, toks patiekalas gali būti tikrai skanus tik tada, kai pagamintas iš mėsos. Kuo ją pakeisti? Zrazuose mėsos nepakeisi, nes jie yra pagaminti tik iš mėsos. Tokie priedai kaip bulvių košė, burokėlių salotos ir pan. Tai jau tik garnyrai, tinkantys prie zrazų.

Kotletai. Dar vienas patiekalas, kuris pagamintas iš mėsos visgi skiriasi nuo vegetariško varianto – tai kotletai. Geri, skanūs mėsos kotletai visada yra kitokie negu sojos ar avižų kotletukai.

Mėsos kepsniai. Vien pavadinimas viską pasako. Ar tai sultinga vištiena, kiauliena, kalakutiena, žvėriena, aviena ar pan. – skirtumas yra. Mėsos kepsnys negali būti be mėsos.

Šonkauliukai. Tai atskiras mėsos patiekalas, kuriame viskas atpažįstama gyvūninės kilmės: ir mėsa, ir kaulai.

Rūkyta mėsa. Dar vienas žmonių mėgiamas dalykas, kurio tikrai nesuklastosi su veganiškais pakaitalais, tai rūkyta mėsa. Tai irgi toks dalykas, kuris turi visiškai specifinį kvapą ir skonį, ir niekaip nepakeisi šio mėsiško maisto kažkokiomis vegetariškomis alternatyvomis, ar tai būtų rūkytos kiaulės ausys, ar rūkyti lašinukai, šoninė, ar kažkas kito.

Patiekalai su mėsa

Kitas variantas, kur mėsą tarsi lengviau pakeisti, tačiau vis tiek sunku – tai patiekalai su mėsa. Tokie, kuriuose vegetarai iš tiesų gali pridėti pakaitalų ir žmogus nesupras. Tačiau, kai mėsa yra dominuojantis komponentas, tą paslėpti sunku. Pavyzdžiui, jeigu tai pica su saliamiu, arba sumuštinis su šonine. Sunku į kažką kito pakeisti ir lietuviškus cepelinus su spirgais bei mėsos įdaru. Tokių, daug kas pasakytų, niekas nepakeis. Aišku, yra ir tokių dalykų kaip cepelinų su varške, tačiau tai nėra pakaitalas – tai tiesiog kita cepelinų rūšis.

Ką vegetarai visgi gali pakeisti

Visgi vegetarai tikina, kad kai kuriuos patiekalus tikrai galima daryti vegetariškai, ir taip juos paruošus skonis būna toks pats arba labai panašus, arba – kitoks ir drauge net geresnis. O taip pat nelieka ir kaltės jausmo, kad yra valgoma mėsa. Gal ir neblogai. Tai gali būti vegetariškas plovas su baklažanais, įvairūs troškiniai ir netgi sojos kotletukai.

Palikite atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *