Kaip padaryti daiktai: kubilas

Jeigu jums nors kartą teko susidurti su kubilo nuoma Klaipėda, tuomet gal būtų įdomu ir sužinoti, kaip gi buvo padarytas jums patikęs daiktas – kubilas. Dabar pasaulyje labai išpopuliarėjo dokumentika, siūlanti susipažinti su įvairias daiktais, su tuo, kaip jie yra padaryti. Kodėl mums tai gali rūpėti? Nes gera žinoti, kaip atsiranda daiktai, o ne tik, kiek jie kainuoja ir kur jų yra pirkti.

Kubilo rūšis

Mediniai kubilaiNors iš išorės kubilas mums visada atrodo kaip medinis, kadangi apkaltas lentelėmis, mes ir iš šono, ir iš viršaus įdėmiau pažvelgę matysime, kad jis nėra vientisai medinis. Visiškai medinis kubilas galėdavo būti tik senų senovėje, bet tuomet jis nebūdavo toks efektyvus. Dabartiniai kubilai gali būti plastikiniai arba stiklo audinio pluošto kubilai. Ši specifikacija nusako pačią vonią, kurioje tenka būti, o ne medinę apdailą. Taigi, kaip lengvai pamatysime, pats kubilas ir bus pagamintas skirtingai. Kuo skirsis šie pagaminimo būdai? Apie pačią gamybą pakalbėsime vėliau, tik kol kas pasakysime, kad plastikinį kubilą naudoti geriau. Jis lengvesnis ir patvaresnis, jį lengviau ir tvarkyti, valyti. Tuo tarpu iš stiklo pluošto gaminamas kubilo baseinas visada yra sunkesnis, jį sunkiau transportuoti, valyti. Be to, jis visiškai vientisas, tiesiog taip išlietas, jame nėra jokių siūlių. Tai daro jį mažiau patvariu, mat esant didesniam sutrenkimui visada lengviau lūžta tas, kas yra vientisas, o ne turi kažkokius sujungimo randus. Mat esant sujungimams, smūgio jėga galbūt pasiskirsto tarp dviejų dalių ir susikerta toje siūlėje, kur yra mikro tarpas. Tačiau išlietas vientisas daiktas greičiau suskyla.

Kubilo gaminimas

Pirmiausiai yra išliejamas stiklo pluošto baseinas, arba pagaminamas plastikinis. Tai yra tarsi didžiulis dubuo, jeigu lygintume kubilo formą su kažkuo kitu. Tuomet, kai jau jis yra pilnai pagamintas (tam reikalinga speciali įranga, ir gaminimas gali užtrukti nuo kelių valandų iki kelių dienų, priklausomai nuo technologijos), tuomet kubilo dubuo yra tvirtinamas prie OSB plokštės apačioje. Ta tampa pagrindiniu kubilo atramos tašku, jo pagrindu, dugnu. Šis turi būti tikrai tvirtas, be to, reikia pasirūpinti ir gera hidroizoliacija. Tuomet kubilas iš šonų yra apdedamas šiltinamuoju sluoksniu. Tai yra itin lengvas ir puikiausiai šilumą sulaikantis sluoksnis – putų polistirolas kitaip vadinamas putplasčiu. Jis labai lengvas, jo svorio tarsi išvis nėra. Tuomet yra tvirtinamos visos kitos detalės, mediniai šonai.

Palikite atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *